Smaki Karolinowa

Drogie Panie! 
W naszych  kuchniach, z pewnością znajdują się receptury na tradycyjne polskie potrawy, bądź równie cenne przepisy  na przysmaki kuchni współczesnej. W tym miejscu będziemy je publikować. 
Zapraszamy serdecznie do  tworzenia Smaków Karolinowa :)


Kruche ciasto i biszkopt to dwa najbardziej popularne rodzaje ciast. Z odrobiną wyobraźni można z nich "wyczarować" wiele smakowitych ciast. 


Kruche ciasto 


Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru
2 jajka
2/3 margaryny 
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Wszystkie składniki posiekać nożem  i szybko zagnieść ciasto. Dobrze jeśli ciasto przed upieczeniem schłodzimy w lodówce, będzie wtedy bardziej kruche.


Biszkopt 


Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Ubić pianę dodając stopniowo cukier. Powoli wbijać żółtka, ciągle miksując. Delikatnie wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać łyżką. Ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec ok 30-40 min w temperaturze 160 stopni. 


Sypana szarlotka 

Składniki: 
2 kg jabłek
2 szklanki kaszy manny
1 szklanka cukru (można dodać 3/4 szkl. jeśli jabłka są słodkie)
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna

Wykonanie:
Jabłka obrać i wykroić gniazda nasienne. Pokroić na małe kawałki,  wrzucić do garnka, podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu aż się rozpadną. Jabłka nie powinny być zbyt odparowane (suche ciasto wchłonie płyn)!
W misce wymieszać wszystkie sypkie składniki i podzielić na 3 części. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy kolejno równymi warstwami:
  1. sypkie ciasto
  2. jabłka
  3. sypkie ciasto
  4. jabłka
  5. sypkie ciasto 
 Na wierzch ścieramy na tarce całą margarynę. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. 
Do ciasta można dosypać łyżeczkę cynamonu dla aromatu. 


Kotleciki rybne (porcja dla 4-5 osób)

Składniki:
1/2 kg filetów z  morszczuka lub innej ryby (nie polecam pangi)
2 jajka
bułka tarta
sól i pieprz
mały pęczek koperku lub koperek suszony
1 średnia cebula
20 dag cienkiej kiełbaski (najlepiej swojskiej) lub wędzonej ryby 


Wykonanie:

Rybę, kiełbaskę / wędzoną rybę i cebulę zmielić. Dodać posiekany koperek, jajka, bułkę tartą, sól i pieprz. Masę wyrobić tak jak na kotlety mielone, w razie potrzeby dodać zimnej wody dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.  Uformować podłużne, niezbyt duże kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. 
Kotleciki smakują doskonale z sosem czosnkowym (majonez i jogurt naturalny w równych proporcjach, 1-2 ząbki czosnku, koperek).  


Biała kiełbasa w piwie 

Składniki:
1 kg białej kiełbasy
6 sporych cebul
0,5 litra  piwa 

Wykonanie:
Kiełbasę gotować krótko w wodzie, następnie podsmażyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Gdy się zacznie rumienić podlać wodą i dusić kilka minut pod przykryciem. Cebula stanie się słodka. Wyłożyć cebulę na kiełbasę, zalać piwem i odstawić na ok 1-2 godziny. Następnie zapiec kiełbaskę w piekarniku  przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.


Cebulaki

Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
3/4 szklanki mleka
3 dag drożdży
1 łyżka oleju
szczypta soli
farsz:

70 dag cebuli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka ketchupu
1 - 2 łyżki cukru
sól i pieprz

Wykonanie:
Cebulę pokroić w piórka. Zeszklić na oleju,  podlać wodą i dusić kilka minut. Gdy cebula będzie miękka dodać koncentrat pomidorowy, ketchup, cukier, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę poddusić.
Drożdże rozrobić w mleku, wymieszać z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia (około 10 minut). Blachę posmarować olejem. Z ciasta uformować niewielkie okrągłe placki, ułożyć na nich farsz.
Cebulaki można posypać odrobiną tartego sera.


Coś dla Zdrowia - Nalewka na czosnku przeciw grypie


Składniki:

30 ząbków czosnku
1/2 kg cytryn
2 cytryny
gotowana zimna woda

Wykonanie:
do litrowego słoja wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę, dodać sok z 1/2 kg cytryn oraz dodać 2 cytryny ze skórką pokrojone w kostkę. Uzupełnić zimną przegotowaną wodą do pełnego (do 1 litra). Odstawić na 24h, po czym przecedzić, dodać 2 łyżki miodu i wymieszać.

Pić 3 razy dziennie po 50g. Na zdrowie :)